środa, 25 września 2013

Nalewka z derenia - Dereniówka

Składniki:

1 kg owoców derenia
5 łyżek suszonych jagód
1 kg cukru
2 szklanki spirytusu 96-procentowego
2 szklanki żytniówki

Sposób wykonania:

Owoce umyć, osączyć i osuszyć.
Dereń ponakłuwać szpilką, wraz z jagodami wsypać do słoja zalać alkoholem.
Słój szczelnie zamknąć i postawić na słońcu lub w ciepłym miejscu na 4 - 6 tygodni (co kilka dni nim wstrząsać).
Następnie przefiltrować nalew do butelek i przechować.
Owoce zasypać cukrem i wymieszać, słój przykryć płótnem, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce lub na słońce (co pewien czas wstrząsać).
Otrzymany syrop wymieszać ze zlanym nalewem i odstawić do sklarowania nalewki na tydzień.
Potem przesączyć przez filtr do szczelnie zamykanych butelek i odstawić na 5 - 6 miesięcy.
Im nalewka jest dłużej przechowywana, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz