Składniki:
2 szklanki miodususzona skórka z 1/4 pomarańczy
2 czubate łyżki mielonej kawy
1/2 łyżeczki do kawy startej gałki muszkatołowej
1 l spirytusu 96-procentowego
1 szklanka rumu
Sposób wykonania:
Miód lekko zrumienić w rondlu, wlać 1 szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczową i zagotować.Następnie miód zszumować, zdjąć z ognia i przestudzić.
Kawę zmieszać z gałką muszkatołową, zalać 1 szklanką wrzątku, nakryć spodkiem i parzyć 5 minut.
Do miodu wlać przecedzoną kawę, spirytus i rum, wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na 6 tygodni.
Następnie zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować resztę płynu połączyć z poprzednio zlaną nalewką.
Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz