Składniki:
1 kg dojrzałych owoców pigwyszklanka cukru 1
1/2 l wódki
4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
skórka
sok z 1/2 pomarańczy 50 ml rumu
Sposób wykonania:
Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką.Po 2–3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić.
Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem).
Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.
Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz